Sağlık-Sen Genel Lideri Semih Durmuş, “Eylül Ayı Sıhhatte Şiddet Raporu”nu paylaştı.
Türkiye’nin kronikleşen meselelerinden biri haline gelen sıhhatte şiddetin sıhhat çalışanlarını tehdit etmeyi sürdürdüğünü lisana getiren Durmuş, “Oran prestijiyle düşük kalan fakat sonuçları prestijiyle tahribatı yüksek olan sıhhatte şiddet, artık son bulmalıdır.” dedi.
‘Sağlık çalışanları korkuyor’
“Telafisi imkansız sonuçlar doğurabileceği unutulmamalı”
Durmuş, “Yoğun iş yükü ve istihdam yetersizliği altında ezilen sıhhat çalışanlarına yönelik empati kurulmalı, şiddet sonrası yaşanan kaotik ortamın sıhhat hizmetini sekteye uğrattığı ve telafisi imkansız sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır. Her kurum ve toplumun her bir ferdi, bu vahim tablodan kendine hisse çıkarmalıdır. Sıhhatte şiddetle gayrete ortak sahip çıkılmalıdır.” davetinde bulundu.
Eylül ayında 24 sıhhat çalışanı mağdur oldu
Sağlıkta Şiddet Maddesi’nin getirdiği cezai müeyyidelerin kararlılıkla uygulanmasının şiddetle uğraşa büyük ivme kazandıracağını ayrıyeten tüm kurum ve kuruluşların iş birliğiyle sıhhatte şiddete karşı bir farkındalık kampanyası başlatılması gerektiğini belirten Durmuş, şunları kaydetti:
“Eylül ayında gerçekleştirilen şiddet olaylarına baktığımızda, 25 saldırganın neden olduğu 16 şiddet olayında 24 sıhhat çalışanının mağdur olduğunu görüyoruz. Çok üzgünüz ki 1 güvenlik vazifelisi ise hayatını kaybetti.
16 şiddet olayının 12’sine hasta ve hasta yakınları neden oldu
Ay boyunca yaşanan 16 şiddet olayının 12’sine hasta ve hasta yakınları neden olurken, 2’sine kendini bilmez şahıslar, 2’sine ise yönetimciler sebebiyet verdi.Eylül ayında yaşanan şiddet hadiselerinin 10’u hem kelamlı hem fiili, 5’i kelamlı, 1 ise mobbing olarak vuku buldu. Şiddet olaylarının 11’i hastanelerde, 1’i alanda, 1’i aile sıhhat merkezinde yaşanırken, 1 olay toplumsal medya, 2 olay ise SABİM üzerinden gerçekleşti.”
5 saldırgan tutuklandı, 1 saldırgan hakkında soruşturma başlatıldı
Durmuş, 16 şiddet olayında mağdur olan sıhhat çalışanlarının 11’inin hekim, 7’sinin güvenlik vazifelisi, 2’sinin hemşire, 2’sinin acil tıp teknisyeni olduğunu bildirdi.
Şiddet hadiselerine sebebiyet veren 25 saldırganın 14’ü hakkında rastgele bir süreç yapılmadığını, gözaltına alınan 4 saldırganın özgür bırakıldığını aktaran Durmuş, 1 saldırgan hakkında soruşturma başlatıldığını, 5 saldırganın tutuklandığını, bir saldırganın da çalıştığı kurumda vazifesinden uzaklaştırıldığını söz etti.
‘Örnek oluştursun’
AA’da yer alan haberde Sağlık-Sen Genel Lideri Durmuş, son periyotta Tekirdağ Kent Hastanesi’nde misyonlu bir doktora hakaret eden kişinin 10 bin 600 lira isimli para cezasına çarptırıldığını, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki tedavisi sırasında eşinin canını acıttığı gerekçesiyle doktora saldıran sanığın da 9 ay 10 gün mahpus cezası aldığını anımsatarak, bu kararların Türkiye’ye örnek oluşturması temennisinde bulundu.