Akıllı lensler gözlüksüz görüş sağlıyor: Kimler için uygun?

Akıllı Lensler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Opr. Dr. Serdar İlgüy, akıllı lensler hakkında açıklamalarda bulundu. Göz içine ameliyatla yerleştirilen ve uzak, orta ile yakın görüşü aynı anda düzeltebilen çok odaklı (multifokal) lenslerin, katarakt tedavisi ve gözlükten kurtulmak isteyen 40 yaş üstü insanlar için kullanıldığını belirtti.

İki Özel Durumda Kullanılıyor

Opr. Dr. İlgüy, akıllı lenslerin özellikle iki durumda tercih edildiğini açıkladı. Bunlardan ilki katarakt ameliyatlarında, gözlük ihtiyacını azaltmaları nedeniyle sıkça tercih edilir. İkincisi ise miyop, hipermetrop ve astigmatı olan, 40 yaş üstü ve presbiyopi sorunu yaşayan kişilerde, gözlüksüz görüş sağlamak amacıyla kullanılır.

Kimler İçin Uygundur?

Akıllı lens ameliyatı yapmadan önce detaylı göz muayenesi ve hastadan detaylı öykü alınması gerektiği vurgulayan Opr. Dr. İlgüy, bu yöntemin uygun olduğu kişilere şunları sıraladı:

  • 40 yaş üstü ve yakın görme sorunu yaşayanlar,

  • Katarakt hastaları,

  • Lazerle tedavi edilemeyen yüksek miyop, hipermetrop veya astigmat hastaları.

Kimler İçin Uygun Değildir?

Dr. İlgüy, her gözün akıllı lense uygun olmadığını belirterek, bazı durumlarda ameliyatın önerilmediğini söyledi:

  • Göz tembelliği ve şaşılık olanlar,

  • İleri sarı nokta hastalığı olanlar,

  • Diyabete bağlı retina hasarı bulunanlar,

  • Kornea yapısı bozuk olanlar (Keratokonus, pellusid marjinal dejenerasyon),

  • Kontrolsüz göz tansiyonu hastaları.

Kalıcı ve Gözlüksüz Görüş Avantajı

Akıllı lenslerin çok odaklı tasarımı sayesinde bireylerin uzak, orta ve yakın mesafeyi gözlüksüz görebildiğini vurgulayan Dr. İlgüy, “Bu lensler ömür boyu göz içinde kalabilir, katarakt tekrarlamaz, göz numarası sabittir ve değişmez. Lensin çıkarılması veya değiştirilmesi gerekmez” açıklamasında bulundu.

Ameliyat Kararı Dikkatle Verilmelidir

Ameliyat öncesinde yapılan değerlendirmenin önemi üzerinde duran İlgüy, “Akıllı lens uygulaması cerrahi bir işlem olup, bazı komplikasyon riskleri taşır. Bu nedenle ameliyat kararı, hem hekim hem de hasta tarafından detaylıca değerlendirilmelidir. Gereksiz cerrahi operasyonlardan kaçınılmalıdır” uyarısında bulundu.

Related Posts

Beyniniz ne durumda?

Günümüzde yaşam süresi uzasa da buna paralel olarak alzheimer, parkinson gibi hastalıklar da artıyor… Pek çok insan 70-80’lerinde bunama sorunu yaşıyor. Dolayısıyla günümüzde ‘longevity’ (uzun yaşam) yaklaşımı kadar ‘nöro-longevity’ de çok önemli. Yani beynimizi de genç tutmamız gerekiyor…

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı hayvan sahiplerini uyardı.