Göğüs ağrısı deyip geçmeyin, gençlerde de hızla yayılıyor!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan Aort Diseksiyonu Hakkında Bilgi Verdi

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, aortun yapısı, aort diseksiyonunun nedenleri, risk faktörleri ve ameliyat sonrası iyileşme süreci hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Prof. Dr. Okuyan’a göre, aort diseksiyonu vücudun en büyük damarı olan aortun yırtılmasıyla meydana gelir. Yaşlılarda sıkça görülen bir durum olarak düşünülse de bu ölümcül durum gençlerde de karşımıza çıkabilir.

‘Diseksiyon İhtimalini Göz Ardı Etmeyin’

Ailede damar hastalığı öyküsü bulunan gençlerin erken tanı ve düzenli kardiyolojik takibe önem vermesi gerektiğini vurgulayan Prof. Okuyan, genetik yatkınlıklar veya bağ dokusu hastalıkları gibi nedenlerle genç yaşlarda da aort diseksiyonunun ortaya çıkabileceğini belirtti. Bu sebeple genç bir hastanın ani başlayan göğüs ya da sırt ağrısını dikkate alarak diseksiyon ihtimalini göz ardı etmediklerini söyledi.

Prof. Dr. Okuyan, aortun vücudun çeşitli noktalarına kan taşıyan önemli bir damar olduğunu ve herhangi bir hasarın tüm sistem üzerinde etkili olabileceğini açıkladı.

‘Aortun Yapısı Ve Diseksiyonun Oluşumu’

Aort damarının üç tabakadan oluştuğunu belirten Prof. Dr. Okuyan, damar duvarının zayıflaması sonucunda aort diseksiyonunun meydana geldiğini açıkladı. Hipertansiyonun kontrolsüz kalması, sigara kullanımı, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, obezite ve hareketsizlik gibi risk faktörlerinin damar yapısını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

‘Doğuştan Gelen Kalp Anomalileri Riski Artırabilir’

Prof. Dr. Okuyan, bazı doğuştan gelen hastalıkların da aort diseksiyonuna neden olabileceğini belirterek, kalp anomalileri ve diğer genetik hastalıkların damar yapısını zayıflatabileceğini ifade etti.

‘Dışsal Travmalar Da Diseksiyona Neden Olabilir’

Aort diseksiyonunun sadece içsel nedenlerle değil, dışsal travmalarla da oluşabileceğini söyleyen Prof. Dr. Okuyan, önemli travmaların aort yırtığına sebep olabileceğini ancak kendiliğinden gelişen diseksiyonların genellikle başka bir damar zayıflığını gösterdiğini belirtti.

Aort diseksiyonunun cerrahi müdahale gerektiren ciddi bir durum olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Okuyan, hastaların başarılı ameliyat sonrası genellikle kısa sürede normal yaşamlarına dönebildiğini ancak tedavi sürecinde tansiyon kontrolü ve düzenli takibin hayati önem taşıdığını belirtti.

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı hayvan sahiplerini uyardı.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Yanık Merkezi Açıklaması

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 29 Mayıs 2025 Perşembe günü, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”ne katılım gösterdi.