Amazon’un ölümcül sırrı… ‘Kaynayan nehir’

Amazon Nehri’nde Gizemli Bir Doğa Harikası: Kaynayan Nehir

Yerel halk tarafından uzun yıllardır bilinen bu doğa harikası, ilk olarak 2011 yılında jeobilimci Andrés Ruzo tarafından dünyaya tanıtıldı. Volkanik alanlardan uzak olmasına rağmen kaynama noktasına kadar ısınabilen bu nehir, bilim insanları için yer altı jeotermal süreçlerini ve küresel ısınmanın etkilerini anlamak açısından önemli bir araştırma alanı haline geldi.

Keşif gezileri yapan bilim insanı Andrés Ruzo, nehirde yaptığı ölçümlerde sıcaklığın 100°C seviyesine ulaştığını belirtiyor. “Bunu günlük hayattan bir örnekle açıklarsak, bir fincan kahvenin sıcaklığı yaklaşık 55°C. Bu kadar sıcak suyu fiziksel olarak hayal etmek bile zor” diyor. Nehire dokunan bir insan, saniyeler içinde ikinci ve üçüncü derece yanıklar yaşayabilir.

YILLARDIR EFSANE OLARAK ANLATILIYORDU

Nehir, yıllardır Peru’da bir efsane olarak anlatılıyordu. Ancak Amazon havzasının aktif volkanlardan çok uzakta olması, birçok bilim insanını bu tür bir doğa olayının var olamayacağına inandırmıştı. 2011 yılında Ruzo, bizzat bölgeye giderek bu inanılmaz fenomeni doğruladı.

Bir belgeselde Ruzo, nehirden yükselen sıcak hava dalgasının burun ve akciğerleri yaktığını anlatıyor. “Bu nehre düşen birçok hayvan gördüm. Kuşlardan sürüngenlere kadar farklı türler. İnsanlar gibi karmaşık organizmalar bu sıcaklıklara dayanamaz.” diye açıklıyor.

SICAK SU NEREDEN GELİYOR?

Bu olağanüstü sıcaklık, yeraltından yükselen sıcak su kaynaklarından geliyor. Yağmur suları, çevredeki gözenekli kayaçlara süzülerek yerin derinliklerine ulaşıyor ve burada Dünya’nın çekirdek ısısıyla ısınıyor. Daha sonra, büyük bir fay hattı boyunca yüzeye çıkarken sıcaklığı koruyor ve Shanay-Timpishka’yı adeta bir kazana çeviriyor.

Miami Üniversitesi’nden bilim insanları, kaynayan nehrin küresel ısınmanın geleceğini anlamak için bir doğal laboratuvar görevi görebileceğini düşünüyor. Çalışmanın başyazarı Riley Fortier, “Amazon, bizim isteyip istememize bakılmaksızın ısınacak. Bu yüzden buradaki sıcaklık artışlarının orman bileşimi üzerinde nasıl bir etki yaratacağını anlamak kritik” diyor.

BİRKAÇ TÜR HAYATTA KALABİLİYOR

Araştırmacılar 2022 yılında nehrin bulunduğu bölgeyi ziyaret ederek 70 farklı noktadaki tropikal bitki örtüsünü haritalandırdı. Nehrin daha serin olan üst bölümlerinden başlayarak en sıcak noktalarına kadar analizler yapıldı. Sonuçlar, sıcaklık arttıkça bitki çeşitliliğinin hızla azaldığını gösterdi.

Özellikle nehrin en sıcak bölgesinde yalnızca birkaç türün hayatta kalabildiği belirlendi. Fortier, “Sıcak bölgelerde ağaç çeşitliliği daha düşük. Daha soğuk orman bölgelerinde ise bitki türleri daha fazla ve ekosistem daha dengeli” diye ekliyor.

Araştırmacılar, kaynayan nehrin Amazon’un geleceğine dair korkutucu bir ipucu verdiğini belirtiyor. “Küresel ısınma devam ettikçe, her şey değişecek” diyen Fortier, bütün Amazon’un gelecekte bu bölge gibi olabileceğini söylüyor.

Related Posts

Honda’dan radikal karar: Üretim askıya alındı

Japon otomotiv devi Honda, uzun süredir önemli yatırımlar yaptığı hidrojen yakıt hücreli araç teknolojisinden beklenmedik bir kararla geri çekildiğini duyurdu. 6 Temmuz 2025 Cumartesi günü yapılan açıklamaya göre, şirket üretim stratejisini önemli …

Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Evrenin en etkileyici olaylarından biri olan süpernova patlamaları, yıldızların yaşamlarının sonundaki dev patlamalar olarak biliniyor. Fakat bilim insanlarının son araştırması, bazı yıldızların bir değil, iki kez patlayabildiğini ve bu patlamanın görsel kanıtlarını ortaya koydu.

Google’ın yeni özelliği Avrupa’yı harekete geçirdi

Google’ın yapay zeka destekli yeni arama özelliği Avrupa Birliği’ndeki bazı yayıncılar tarafından haksız rekabet ve içerik gaspı olarak değerlendirildi. Gelen şikâyetler üzerine Avrupa Komisyonu, Google hakkında ön inceleme başlattı.

Dev boyutta deri sandaletler keşfedildi! Neden bu kadar büyük olduğunu açıklayamadılar

İngiltere’nin kuzeyinde yer alan Roma dönemine ait Magna kalesinde yapılan kazılarda, 30 santimetreden uzun, dev boyutta deri sandalet tabanları bulundu. Kazılarda ortaya çıkarılan sekiz adet ekstra büyük boy deri sandalet, kalede bugüne kadar bulunan toplam ayakkabıların dörtte birini oluşturuyor.

TikTok tehlike saçıyor! Uzmanlardan uyarı geldi…

Çalışmayı yürüten psikiyatrist Dr. Ashley Shiros, araştırmaya katılan 500 öğrencinin önemli bir bölümünün sahte içerikleri izledikten sonra kendilerinde DEHB olduğuna ikna olduğunu söyledi. Katılımcıların çoğu daha önce herhangi bir uzman …

Dünya şampiyonu özel sporcu Tuğba Tekin hayatını kaybetti

Alp disiplini kayakta 2013 ve 2017 yıllarında dünya şampiyonluğu bulunan özel sporcu Tuğba Tekin, 34 yaşında hayatını kaybetti.