Beyniniz ne durumda?

Zihinsel Sağlığın Yaşam Süresi Üzerindeki Etkisi Nedir?

Zihinsel sağlık, yaşam süremizi belirleyen önemli bir faktördür. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu konuda şu soruları sormamız gerektiğini belirtiyor:

  • Yaş alırken beynimiz aynı hız ve güçte ilerliyor mu?
  • Kaslarımız hala güçlü mü?
  • Denge sistemimiz bizi koruyabiliyor mu?
  • Hafızamızda sevdiklerimizin isimleri hala duruyor mu?
  • Ruh halimiz hayata bağlı mı?

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, nöro-longevity kavramını açıklıyor. Bu kavram, beyin yaşlanmasını geciktirme ve bilişsel fonksiyonları koruma amacını taşımaktadır. Zihinsel berraklık, güçlü hafıza, denge sistemi, kaslar, ağrısız yaşam, duygusal dayanıklılık ve sosyal bağlar, nöro-longevity’nin kapsamına dahildir.

Nöro-Longevity’yi Hayatınıza Entegre Edebilirsiniz

Nöro-longevity ilkelere uyarak zihinsel keskinliğinizi koruyabilir ve uzun vadeli bir beyin sağlığına sahip olabilirsiniz. Bu prensipleri hayatınıza dahil etmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Dengeli beslenmek: Antioksidanlar, sağlıklı yağlar ve nöroprotektif besinler tüketin. Omega-3 kaynakları (somon, ceviz, keten tohumu), antioksidanlar (yaban mersini, yeşil çay, zerdeçal), magnezyum ve B vitamini içeren gıdalar (avokado, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler) tüketebilirsiniz. Ayrıca, şeker ve işlenmiş karbonhidrat tüketimini azaltarak beyin sisi ve bilişsel bulanıklığı önleyebilirsiniz.
  • Beyin sağlığını korumak: Fiziksel egzersizler, beynin genç kalmasını sağlamanın en etkili yoludur. Koşu, yürüyüş, yoga, meditasyon ve ağırlık antrenmanları beyninizi genç tutmaya yardımcı olacaktır.
  • Beyin egzersizleri: Yeni bir dil öğrenmek, satranç oynamak, müzik dinlemek, enstrüman çalmak ve farklı güzergahları kullanmak gibi aktivitelerle beyin egzersizi yapabilirsiniz.

Unutmayın, zihinsel sağlığınızı korumak için genç yaşlardan itibaren önlemler almalısınız. Sağlıklı bir yaşam tarzı ve beyin egzersizleriyle uzun vadeli beyin sağlığına ulaşabilirsiniz.

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı hayvan sahiplerini uyardı.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Yanık Merkezi Açıklaması

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 29 Mayıs 2025 Perşembe günü, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”ne katılım gösterdi.