CERN’de, akıllı telefon kameralarıyla anti-madde avı!

CERN ve TUM’dan Anti-Hidrojen İmha Deneyi

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN)’in Antimadde Merkezi’nde yürütülen AEgIS işbirliği, evrenin nadir fenomenlerinden biri olan antiproton imhasını gözlemlemek için çığır açıyor. Münih Teknik Üniversitesi (TUM) araştırma ekibi, cep telefonu kameralarından ilham alarak OPHANIM adını verdikleri devasa bir görüntüleme sistemi oluşturdu.

OPHANIM, antiprotonların sıradan maddeyle temas ettiği anları yakalayarak imha sürecini detaylı bir şekilde inceleyecek. Projenin Baş Araştırmacısı Francesco Guatieri, mobil kamera sensörlerinin yüksek çözünürlükle bu hassas ölçümü gerçekleştirebileceğini belirtti. Ancak sensörleri bilimsel deney için uyarlamak mühendislik becerisi gerektirdi.

Sensörlerin üzerindeki ince katmanları çıkarmak için mikro mühendislik uygulayan ekip, OPHANIM dedektörünü antiproton imha olaylarını gerçek zamanlı olarak izleyebilecek şekilde geliştirdi. Bu gelişmiş kamera sensörleri, şimdi parçacık fiziğinde kullanılıyor ve parçacıkların yörüngelerini inanılmaz bir çözünürlükle görüntüleyebiliyor.

OPHANIM’in geliştirilen teknolojisi, sadece antimadde araştırmaları için değil, genel parçacık izleme deneylerinde de kullanılabilir hale getirildi. Bu proje, bilimin sınırlarını zorlayarak mevcut teknolojileri dönüştürmenin önemli bir örneğini sunuyor.

Related Posts

Otomotiv pazarına geçen yıl giren Xiaomi ikinci elektrikli aracını tanıttı

Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi, ikinci elektrikli aracını tanıttı.

Google’dan çığır açan teknoloji: Robotlar artık bağlantısız özgür!

Yapay zeka teknolojilerinin gelişimi robotların yeteneklerini de doğrudan etkiliyor. Robotlara yönelik yapay zeka modelini mart ayında duyuran teknoloji devi Google, birçok robot üreticisiyle ortak çalışma yürütüyor. Google’ın yapay zeka …

Türkiye’nin dijital omurgası: Türk Telekom’un fiber altyapısı

Türkiye’nin en batısından en doğusuna, en kuzeyinden en güneyine, 81 ilin her köşesine uzanan fiber altyapısıyla dijital geleceğin mimarı olan Türk Telekom, 9 milyondan fazla haneye 1 Gbps erişim hızı sunarken, Türkiye genelinde ortalama 358 Mbps’i aşan bağlantı hızı sağlıyor. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’ın ev sahipliğinde; Adana, Çanakkale, İzmir, Mardin, Nevşehir, Trabzon ve Van’dan gazetecilerin eş zamanlı olarak katıldığı çevrim içi toplantıda, Türk Telekom’un uçtan uca yüksek hızlı fiber internet erişiminin geldiği nokta ve bölgesel hız performansları sahada deneyimlendi. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Amacımız herkes için daha bağlantılı, daha akıllı, daha güvenli ve erişilebilir bir dijital dünya inşa etmek” dedi.

ChatGPT’ye bugün alınacak en kötü telefonu sordular, cevap kırıcıydı: Asla var olmamalıydı!

Hangi akıllı telefonlar uzak durulması gerekenler listesinde? sorusuna ChatGPT’nin verdiği cevap teknoloji dünyasında gündem oldu. Kullanıcı yorumları, teknik analizler ve gerçek performans verilerini değerlendiren yapay zekâ, bugünün şartlarında alınabilecek en kötü telefonu açıkladı.

MediaTek, Dimensity 8450’yi resmen duyurdu

MediaTek, Dimensity 8450 yonga setini resmi olarak duyurdu. Şirket, bu duyuruyu, işlemcinin OPPO’nun yeni amiral gemisi akıllı telefonu Reno 14 Pro’da Mayıs ayında zaten yerini almış olmasının ardından yaptı. Dimensity 8400 ile büyük ölçüde benzer …

İtalyanlar Türk robotuna hayran kaldı! Tarımda devrim getirecek

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) öğrencileri, tarım alanlarında zararlıları ve yabancı otları ayırt ederek noktasal ilaçlama yapabilen otonom bir robot geliştirdi. Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Hüseyin Çelen’in …