İMECE uydusu, uzaydaki ikinci yılını tamamladı

Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden SpaceX Falcon 9 Roketiyle Fırlatılan İMECE Uydusu 2 Yıldır Başarılı Görevini Sürdürüyor

ABD’nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden 15 Nisan 2023 tarihinde fırlatılan SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle gönderilen İMECE uydu, 2 yıldır kesintisiz şekilde görevini başarıyla yerine getiriyor. Alçak Dünya Yörüngesi’nde (LEO) faaliyet gösteren İMECE, Türkiye’ye stratejik faydalar sağlamak üzere TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirildi.

İMECE, bir seferde 1000 kilometre uzunluğunda ve 16,7 kilometre genişliğinde alanı tarayabilme yeteneğine sahiptir. Ayrıca 320 megabit/saat veri aktarım hızıyla topladığı verileri yer istasyonlarına hızlı ve etkin bir şekilde iletebilmektedir.

İMECE projesi sayesinde elde edilen mühendislik tecrübesi, geliştirilen alt sistemler ve yetiştirilen uzman insan kaynağı, Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki ilerlemesine büyük katkı sağlamıştır. Bu kazanımlarla, uyumlu bir şekilde çalışacak yeni nesil takım uydu projeleri olan İMECE-2 ve İMECE-3 başlatılmıştır. Bu projeler kapsamında, 2027 ve 2028 yıllarında tamamlanarak hizmete girecek olan uyduların yörüngede görev almaları planlanmaktadır.

Related Posts

Otomotiv pazarına geçen yıl giren Xiaomi ikinci elektrikli aracını tanıttı

Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi, ikinci elektrikli aracını tanıttı.

Google’dan çığır açan teknoloji: Robotlar artık bağlantısız özgür!

Yapay zeka teknolojilerinin gelişimi robotların yeteneklerini de doğrudan etkiliyor. Robotlara yönelik yapay zeka modelini mart ayında duyuran teknoloji devi Google, birçok robot üreticisiyle ortak çalışma yürütüyor. Google’ın yapay zeka …

Türkiye’nin dijital omurgası: Türk Telekom’un fiber altyapısı

Türkiye’nin en batısından en doğusuna, en kuzeyinden en güneyine, 81 ilin her köşesine uzanan fiber altyapısıyla dijital geleceğin mimarı olan Türk Telekom, 9 milyondan fazla haneye 1 Gbps erişim hızı sunarken, Türkiye genelinde ortalama 358 Mbps’i aşan bağlantı hızı sağlıyor. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’ın ev sahipliğinde; Adana, Çanakkale, İzmir, Mardin, Nevşehir, Trabzon ve Van’dan gazetecilerin eş zamanlı olarak katıldığı çevrim içi toplantıda, Türk Telekom’un uçtan uca yüksek hızlı fiber internet erişiminin geldiği nokta ve bölgesel hız performansları sahada deneyimlendi. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Amacımız herkes için daha bağlantılı, daha akıllı, daha güvenli ve erişilebilir bir dijital dünya inşa etmek” dedi.

ChatGPT’ye bugün alınacak en kötü telefonu sordular, cevap kırıcıydı: Asla var olmamalıydı!

Hangi akıllı telefonlar uzak durulması gerekenler listesinde? sorusuna ChatGPT’nin verdiği cevap teknoloji dünyasında gündem oldu. Kullanıcı yorumları, teknik analizler ve gerçek performans verilerini değerlendiren yapay zekâ, bugünün şartlarında alınabilecek en kötü telefonu açıkladı.

MediaTek, Dimensity 8450’yi resmen duyurdu

MediaTek, Dimensity 8450 yonga setini resmi olarak duyurdu. Şirket, bu duyuruyu, işlemcinin OPPO’nun yeni amiral gemisi akıllı telefonu Reno 14 Pro’da Mayıs ayında zaten yerini almış olmasının ardından yaptı. Dimensity 8400 ile büyük ölçüde benzer …

İtalyanlar Türk robotuna hayran kaldı! Tarımda devrim getirecek

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) öğrencileri, tarım alanlarında zararlıları ve yabancı otları ayırt ederek noktasal ilaçlama yapabilen otonom bir robot geliştirdi. Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Hüseyin Çelen’in …