Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Orta Doğu’dan ayrılmıyoruz

“`html

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan Suriye İle İlgili Açıklamalar

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün Moskova’da düzenlediği basın toplantısında 2024 yılına dair diplomasik hedeflerini paylaştı. Lavrov, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların, Suriye’nin başkenti Şam üzerinde kontrol sağladığına ve Beşar Esad yönetimine karşı oluşan yeni durumların endişe verici olduğuna dikkat çekti. Lavrov, “Orta Doğu’dan geri çekilmeyi düşünmüyoruz. Suriye’de yaşanan olaylar, 10 yıllık bir siyasi duraksamanın sonucudur. Durumu değiştirmek istemeyen güçler var” dedi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığı bilgilere göre, Lavrov, Suriye’deki eski yönetimin Anayasa Komitesi’nin çalışmaları konusunda çekimser kaldığını belirtti. “Şam yönetimi, bu komitenin etkinliğini yeterince desteklemiyor. İktidar paylaşımı için bir ortak zemin bulunabilecekken böyle bir adım atma gayreti olmadı. Bu da siyasi süreçte yavaşlamaya yol açtı ve sosyal sorunları da beraberinde getirdi. ABD’nin yaptırımları, Suriye’nin ekonomik durumu üzerinde büyük baskı oluşturdu,” açıklamasında bulundu.

‘Kürtlerle Şam Arasında Diyalog Kurma Teklifi’

Lavrov, ABD’nin Suriye’nin doğusundaki petrol sahalarını işgal ettiğini vurgulayarak, “Bu bölgedeki kaynaklar, yerel ayrılıkçı grupların desteklenmesine harcanıyor,” dedi. Suriye’deki Kürtlere ‘Şam ile bir köprü kurulması’ konusunda öneride bulunduklarını hatırlatan Lavrov, “Ancak onlar bu teklifi geri çevirdi ve ABD’nin bölgede kalacağını düşündüler. Türkiye ve Irak, Kürt devletinin oluşmasına izin vermeyecektir. Onların hakları için müzakere süreci gerektiği görüşündeyiz,” şeklinde konuştu.

Lavrov, Suriye’deki çeşitli gruplar arasında işbirliğinin zayıf olduğunu vurgularken, “Böylece bir boşluk ortaya çıktı ve sıkıntılar çoğaldı. Gerçeklerle yüzleşmek zorundayız,” ifadesini kullandı.

‘Bölgesel İşbirlikleri Üzerine Değerlendirmeler’

Rusya’nın Şam Büyükelçiliği’nin devam eden çalışmaları ve Suriye’nin yeni yönetimi ile ilişkileri hakkında bilgiler veren Lavrov, “Suriye’deki durumun iyileştirilmesi için çok yönlü bir diyaloga ihtiyaç var. Türk ve Körfez ülkelerinden temsilcilerle gerçekleştirdiğim görüşmelerde, Rusya, Çin ve İran’ın bu sürece dahil edilmesini destekliyorlar,” dedi.

Ayrıca, Astana Formatı’nın Suriye’nin istikrarı adına önemli bir görev üstlenebileceğini belirten Lavrov, “Eğer kimse rakiplerini yok etme peşindeyse, gerçek bir çözüme ulaşmak zorlaşacaktır, ama diyaloğa açığız,” ifadelerini kullandı.

‘BM Güvenlik Konseyi Reformu Gereklidir’

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) yapısına dair de görüşlerini dile getiren Lavrov, “BMGK’nın reforme edilmesi gerekiyor. Çünkü dünya ekonomisi, askeri ve siyasi alanlarda ağırlık taşıyan devletler temsil edilmiyor,” diyerek Hindistan ve Brezilya’nın BMGK’de yer bulması gerektiğine işaret etti. Bu noktada Lavrov, “BM’deki 15 koltuktan 6’sının Batı’ya ayrılması adaletsiz. Daha fazla gelişen ülkelerin temsili sağlanmalıdır,” dedi.

‘Trump ve Putin Arasındaki Olası Görüşme’

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki olası bir görüşmeye değinen Lavrov, Putin’in bu görüşmeye hazır olduğu yönündeki açıklamalarını yineledi, ancak henüz resmi bir talep bulunmadığını vurguladı.

‘Uçak Düşüşü Üzerine Açıklamalar’

25 Aralık’ta Rus hava sahasında meydana gelen uçak kazasına dair bilgiler veren Lavrov, “Kaza sonrası kara kutular Brezilya’ya gönderildi ve burada yapılan analizler soruşturma sürecinin önemini ortaya koyuyor. Medyada abartılı bilgilerle gerginlik yaratmamalıyız,” açıklamasında bulundu.

‘Ermenistan’ın Stratejik İlişkilerine Dair Açıklamalar’

Ermenistan’ın Batı ile ilişkileri ve bu durumun bölgesel güvenliğe etkileri üzerine soruları yanıtlayan Lavrov, “Ermenistan’ın Batı ile yürüttüğü diyalogda sakınca görmüyorum ancak her iki bölge arasında uyum sağlamak zor. Ermenistan’ın hem AEB hem de AB üyesi olmasının imkansız olduğunu düşünüyorum,” dedi.

Ermenistan ve ABD arasındaki stratejik ortaklık anlaşmasına değinen Lavrov, bunun iki ülkenin kendi iradeleriyle aldıkları bir karar olduğunu ifade etti. Ayrıca, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’ın yakında Moskova’yı ziyaret edeceğine de dikkat çekti.

‘Pezeşkiyan’dan Yakın Ziyaret’

Gürcistan’ın 3+3 Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu’nda yer almasına dair son gelişmelerden de bahseden Lavrov, “Gürcistan, bu platformda boş bir koltukta uygun zamanda yer alabilir,” dedi. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın 17 Ocak’ta Rusya’ya gerçekleştireceği ziyaret sırasında iki ülke arasında kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşması imzalanacağını belirtti.

Lavrov, NATO’nun Avrasya üzerindeki etkisine de değinerek, “NATO, Avrasya’yı kendi güvenlik çerçevesine dahil etmek istiyor. Bu durum, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) ortaya koyduğu ilkelerle çelişiyor,” ifadesini kullandı.

(ANADOLU AJANSI)

“`

Related Posts

DEM Parti, Özgür Özel’i ziyaret edecek

DEM Parti, Özgür Özel’i ziyaret edecek

Cemil Tugay’dan partisinden istifa edeceği iddialarına yanıt

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, sosyal medyada çıkan “CHP’den istifa edecek” iddialarına sert bir dille yanıt verdi. Tugay, “Bu söylentiler art niyetlidir. Ben halktan kopmamış bir Cumhuriyet Halk Partiliyim” dedi.

Suriye’nin ulusal logosu yenilendi; 14 tüylü ve 3 yıldızlı kanatlı şahin

Suriye’nin ulusal logosu yenilendi; 14 tüylü ve 3 yıldızlı kanatlı şahin

Güney Koreli yayıncıyı tacize 4 yıl hapis cezası

Kadıköy’de Güney Koreli yayıncıyı taciz eden 71 yaşındaki sanığa 4 yıl hapis cezası verildi.

Gümüşhane’de bir beldenin adı ‘Bahçeli’ olarak değiştirildi

Resmi Gazete’de yer alan karara göre, Gümüşhane Merkez ilçeye bağlı Arzularkabaköy Beldesi’nin adı ‘Bahçeli’ olarak değiştirildi.

‘Yol vermeme’ kavgası: Otomobilini üzerine sürdüğü motosikletli silecekleri kırdı!

Bursa’da otomobil ve motosiklet sürücüleri arasında çıkan yol verme tartışması kavgaya dönüştü. Otomobil sürücüsü aracını önüne geçen motosiklet sürücüsünün üzerine sürdüğü, onun da otomobilin sileceğini kırdığı anlar cep telefonuyla kaydedildi.