Sessizce ilerliyor, tesadüfen fark ediliyor! Böbreği korumak için bu risklerden kaçının

Böbrek Sağlığı Hakkında Prof. Dr. Gülçin Kantarcı’dan Önemli Uyarılar

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, vücudun genel işleyişi için kritik öneme sahip olan böbrek sağlığının yeterince önemsenmediğini belirtti. Her yaş grubunu etkileyen böbrek hastalıklarının, obezite ve diyabet gibi hastalıkların artmasıyla daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Kantarcı, “Böbrek hastalıkları genellikle belirti vermeden ilerler. Bu nedenle düzenli kontroller hayati önem taşır” dedi.

OBEZİTE, BÖBREK SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLEYEN BİR FAKTÖRDÜR!

Böbrek sağlığını korumanın en önemli yollarından birinin yeterli sıvı tüketmek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kantarcı, “Vücudumuzdaki toksinlerden arınmak ve obeziteyi engellemek için yeterince sıvı almalıyız. Obezite, böbrek sağlığını olumsuz etkileyen önemli bir faktördür. Ayrıca, ilaç kullanan bireylerin ilaç atıklarını vücuttan atabilmek için yeterince sıvı tüketmeleri önemlidir. Günlük en az yarım litre su içmek, böbreklerin toksinleri atması ve düzgün çalışması için gereklidir. İdeal olarak, kilo başına 30 ml su tüketilmesi tavsiye edilir” şeklinde konuştu.

BÖBREK HASTALIKLARINDA EN BÜYÜK RİSK FAKTÖRLERİ…

Böbrek hastalıklarının her yaşta ortaya çıkabileceğini ancak yaş ilerledikçe riskin arttığını belirten Prof. Dr. Kantarcı, hastalıkla ilgili risk faktörleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

“İnsülin direnci ve fazla kilo ile ilişkili olan tip 2 diyabet en yaygın sebeplerden biridir. Ayrıca, böbrek yetmezliğine yol açan bazı genetik hastalıklar da risk oluşturabilir. Özellikle genetik kökenli hastalıklar, doğumdan itibaren ortaya çıkabilir. Sigara kullanımı, bu faktörlerle birleşerek böbrek hastalığını tetikler ve idrarla protein kaybına neden olabilir. Ayrıca, zamanında fark edilmemiş veya yeterince tedavi edilmemiş böbrek taşları da hastalığın önemli nedenlerinden biridir. Böbreklerin süzme kapasitesi yaşla birlikte azaldığı için böbrek yetmezliği Riski artar.”

‘İLERİ EVRE BÖBREK YETMEZLİĞİNDE EN İDEAL TEDAVİ ORGAN NAKLİ’

İleri evre böbrek yetmezliği tedavisinde diyaliz ve böbrek nakli seçeneklerinin ön plana çıktığını belirten Prof. Dr. Kantarcı, tedavi hakkında şu bilgileri paylaştı: “Hemodiyaliz ve periton diyaliz, böbrek fonksiyonlarının bir kısmını yerine getirirken, böbrek nakli tüm fonksiyonları geri kazandırır. Hemodiyalizde, kan cihaz aracılığıyla alınır, temizlenir ve hastaya geri verilir. Periton diyalizde ise hastanın karın boşluğuna özel bir sıvı verilir, bu sıvı bir süre bekletildikten sonra atıklarla birlikte geri alınır. Karın yapısına ve vücut hacmine göre sıvı miktarı ayarlanır. En ideal tedavi yöntemi böbrek naklidir, ancak uygun donör bulunana kadar diyaliz hayati bir rol oynar.”

KAYNAK: DHA

Related Posts

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Almanya’da bir Hastane Raporunda Türk Hekim İmzası

Almanya’da bir Hastane Raporunda Türk Hekim İmzası, sosyal medyada tartışmalara neden oldu. Bir takipçi, Türkiye’deki göç nedeniyle boşta kalan kadrolara

İşlenmiş gıdalar yaşam süresini kısaltabilir!

İngiltere ve ABD dahil sekiz ülkede yapılan bir araştırma, aşırı işlenmiş besinleri çok tüketen kişilerin erken ölüm riskinin daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

Aort yırtılmasında erken tanı hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüsnü Sezer, aort yırtılmasında erken tanı ve hızlı müdahalenin hayat kurtardığını belirterek, “Aort yırtılmasında ilk 48 saatte saat başı ölüm riski yüzde 1 ile 3’tür” ifadelerini kullandı.