TÜİK’in verilerine değil bu verilere bakın: Yemeyi bırakmışız

2025 Mart Ayında Kartlı Yeme İçme Harcamalarında Değişim

2025 yılı Mart ayında kredi ve banka kartlarıyla yapılan yeme içme harcamalarında dikkat çeken bir değişim yaşandı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, yeme içme sektöründe kartlı işlem adedi geçen yıla göre düşüş göstererek 200 milyona geriledi. Bu duruma karşın işlem başına ortalama harcama tutarı 435 TL ile rekor seviyeye ulaştı ancak toplam harcama reel olarak daralma yaşandı.

İşlem Sayısında Azalma, Harcama Tutarında Artış

Mart ayında yeme içme sektöründe yapılan kartlı harcamaların toplam tutarı 87 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu tutarın geçen yıl aynı dönemdeki 60 milyar TL’lik tutara göre %45 oranında arttığı görüldü. Ancak yeme içme enflasyonunun da hesaba katılmasıyla reel artış sadece %1,1 seviyesinde kaldı. Bu durum, harcama miktarındaki artışın fiyat artışlarından kaynaklandığını ve aslında tüketimde bir düşüş yaşandığını gösteriyor.

Kişi Başı Harcama Artışı

2025 Mart ayında kişi başına ortalama harcama tutarı önceki yıla göre %59’luk bir artışla 435 TL’ye yükseldi. Ancak reel artışın %11 seviyesinde kalması, harcama adedindeki azalış nedeniyle toplam tüketimin artmadığını hatta bazı dönemlerde azaldığını gösteriyor.

Yeme İçme Harcamalarının Genel Harcamalardaki Düşüşü

2024 yılı Mart ayında toplam kartlı harcamaların %5’ini oluşturan yeme içme sektörü, 2025 Mart ayında bu oranın %4,97’ye geriledi. Bu durum, yeme içme harcamalarının genel harcamalara göre daha yavaş büyüdüğünü hatta bazı durumlarda gerilediğini gösteriyor.

Artan Harcamaların Tüketicileri Durdurması

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer’e göre, dışarıda yemek yeme alışkanlıklarında ciddi bir değişim yaşanıyor. Artan maliyetler ve yetersiz gelir artışı, tüketicileri zorunlu harcamalar dışındaki kalemlerde daha temkinli olmaya yönlendiriyor.

İlk çeyrekteki düşüşte takvim faktörlerinin de etkisi büyük oldu. Sömestr tatilinin başlamasıyla seyahat talebinin artması, Şubat ve Mart aylarında yeme içme harcamalarını azaltırken, aynı dönemde Ramazan ayının Mart ayına denk gelmesi de işlem adetlerine olumsuz yansıdı, özellikle gündüz servis yapan işletmelerde bu durum daha belirgin hale geldi.

Related Posts

Yumurta ihracatına önlem: Ticaret Bakanlığı’ndan izin alınacak

Ticaret Bakanlığı, “İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesi”ne tavuk yumurtaları (Gallus domesticus türü) da ekledi. Bu kapsamda, yumurta ihracatı artık kayıt altına alınarak yapılacak.

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Nvidia hissesi rekor kırıp dünya tarihine geçti

Nvidia hissesi güne sert yükselişle başladıktan sonra rekor kırdı. Aynı zamanda 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu.

Tesla, Türkiye’de 10 şehirde 80 noktada şarj istasyonları kuracak

Elektrikli araç pazarında büyümeye devam eden Tesla, Türkiye’deki şarj altyapısını genişletiyor. Şirket, 2025’te 10 şehirde 80 yeni Supercharger noktası kuracak.

İŞKUR açıkladı: İşte Türkiye’de en çok aranan 10 meslek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin …

Tüketiciyi “korsan gözlükçülerden” koruyacak düzenleme yolda

TBMM’de görüşmeleri devam eden kanun teklifiyle, optisyen-gözlükçü işletmelerinin faaliyette bulunmalarına ilişkin esaslar düzenlenirken, sektör, bu düzenlemeyle korsan optisyenlerin önlenmesini bekliyor.